Divertimento Start heeft jaarlijks één project voor strijkers tot 10 jaar die weinig tot geen samenspeelervaring hebben en die het leuk vinden om in een kortproject te beleven hoe het is om in Divertimento te spelen.

Jong Divertimento is een strijkorkest voor kinderen t/m 12 jaar en dient als kweekvijver voor het Divertimento Jeugdstrijkorkest. Het  Jong Divertimento is toegankelijk voor alle jonge strijkers met een goed gehoor en een goede inzet en werkt volgens dezelfde uitgangspunten als het Divertimento Jeugdstrijkorkest. Waar nodig worden aanpassingen aan partijen gedaan zodat het spelen in Jong Divertimento voor iedereen een uitdaging blijft.

Het Divertimento Jeugdstrijkorkest is een Haarlems ensemble met enthousiaste strijkers tussen 12 en 18 jaar. Zij spelen kamermuziek zonder dirigent en worden hierin opgeleid door Helena van Tongeren en Christiane Belt. Zij benadrukken het plezier van het samenspel, het reageren op elkaar en de passie voor muziek. Door de kamermuziek krijgen de leden de kans om hun eigen muzikale identiteit te ontwikkelen. Het eindresultaat (het concert) is natuurlijk belangrijk maar de leerweg gedurende het project is veel belangrijker. De solisten op de concerten zijn afkomstig uit Divertimento, zij kiezen hier zelf voor en hoeven ook niet de beste uit het ensemble te zijn. Zo wisselen de leden gedurende het concert van stoel, zodat iedereen het ensemblespel uit verschillende hoeken mee kan maken, een unieke ervaring voor iedere strijker. Het orkest studeert twee tot drie programma's in korte projecten per jaar in en geeft concerten op verschillende podia door Nederland en het buitenland.

De concerten zijn zonder dirigent, en de solisten zijn de orkestleden zelf…

Haarlems Dagblad november 2017:

“Het Divertimento Jeugdstrijkorkest speelt twee stukken van Anderson. De violen hebben een romige klank in de romantische Blue Tango. De drie cellisten gonzen en de stevige altviolengroep zorgt voor eenheid. Geestig is de Typewriter voor strijkorkest en  ouderwetse typemachine. Dat de jonge solist van de smartphonegeneratie is, is niet te merken. De aanslag is perfect, het belletje van de ‘wagen’ tinkelt precies op tijd. Het orkest speelt uitstekend samen en dat is opmerkelijk omdat ze het zonder dirigent doen”

Strijkorkest Divertimento voor volwassenen werd in 2017 opgericht. Het debuutproject was direct een groot succes met een mooi afsluitend concert in gebouw Zang en Vriendschap. Het Strijkorkest Divertimento werkt net zoals het Divertimento Jeugdstrijkorkest in korte projecten. De repetities worden geleid door Helena van Tongeren en Christiane Belt maar de concerten spelen zij zonder dirigent. Zo af en toe kunnen zij het niet laten om ook zelf mee te spelen achteraan in het orkest. Een belangrijk uitgangspunt is dat we vinden dat muziek maken voor iedereen mogelijk moet zijn. Net zoals bij Jong Divertimento vinden wij het geen probleem om waar nodig aanpassingen in de partijen te maken. Speelplezier staat voorop! Net zoals bij het Divertimento Jeugdstrijkorkest en Jong Divertimento zijn de solisten de orkestleden zelf en wisselen de leden van stoel zodat ze het samenspel vanuit verschillende hoeken kunnen ervaren.

Het Divertimento Jeugd Blazersensemble is een nieuw ensemble speciaal voor jeugdige blazers t/m 18 jaar die graag op een plezierige manier werken aan het klassieke en romantische repertoire. Dit nieuwe blazersensemble staat o.l.v. hoornist/dirigent Bob Kanne. In Haarlem en omgeving zijn fantastische brassbands en harmonieorkesten om in mee te spelen maar een goed blaasorkest dat zich voornamelijk richt op de het klassieke repertoire en de specifieke speelstijl die daarbij hoort is uniek in Haarlem. Het ensemble valt onder Stichting Divertimento waaronder ook het Divertimento Jeugdstrijkorkest voor strijkers tot 18 jaar valt. Zo krijgt het ensemble naast blazersrepertoire ook de mogelijkheid om samen met het Divertimento Jeugdstrijkorkest kamerorkestrepertoire uit te voeren. Het Divertimento Jeugd Blazersensemble werkt in korte projecten. Dit is een bewuste keuze, de ervaring leert dat deze werkwijze naast het schoolwerk goed te combineren is met  andere hobby’s. Daarbij geeft deze intensieve samenwerking een hechte groepsband die ook muzikaal tot uiting komt.

Artistieke leiding:

Helena van Tongeren (1974) begon op 10-jarige leeftijd met vioollessen bij Ingrid de Vries. Vanaf 1990 kreeg zij daarnaast altvioolessen van Gert Jan Leuverink. In 1993 werd zij toegelaten op het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam waar zij altviool studeerde bij Jürgen Kussmaul. Na haar examen Docerend Musicus in 1998 werd zij toegelaten tot de tweedefase-opleiding met specialisatie kamermuziek. Al tijdens haar studie remplaceerde Helena regelmatig in het Koninklijk Concertgebouworkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Helena van Tongeren is een gerenommeerd kamermuziekspeler. Als altiste van onder andere het van Dingsteekwartet, Lucebert Trio en het Nederlands Baryton Trio maakte zij vele tournees door Europa en de VS, won diverse prijzen op kamermuziekconcoursen en werkte mee aan verscheidene radio-, tv- en cd-opnamen. Sinds 2010 legt Helena zich extra toe op het docerende vlak. Naast een bloeiende lespraktijk coacht zij samen met violiste Christiane Belt Jong Divertimento en het Divertimento Jeugdstrijkorkest voor kinderen van 6 tot 18 jaar.

Christiane Belt (1975) begon haar vioollessen op 8-jarige leeftijd. Zij studeerde viool bij Jan Repko en Lex Korff de Gidts aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Tijdens haar studie heeft zij een uitwisseling gedaan met de Sibelius Academie in Helsinki, Finland. Zij behaalde haar tweedefase-examen in 2002. Ze speelde veel kamermuziek in diverse ensembles, onder andere Soil ensemble voor muziektheater, waarmee zij voorstellingen maakte zoals: "Ten oosten van de zon, ten westen van de maan." (in coproductie met Paul Koek) Sinds 2003 heeft Christiane een baan als violiste in Holland Symfonia, en speelt ze zeer uiteenlopende programma's; onder andere muziektheater met Orkater ("Alice in Wonderland"), met het Nationaal ballet en het Nederlands danstheater. Ook is zij al jaren actief betrokken bij het educatieve programma van Holland Symfonia. Christiane geeft sinds 1997 met veel plezier vioollessen in haar eigen lespraktijk, aanvankelijk in Amsterdam en tegenwoordig in Haarlem. Samen met Helena van Tongeren richtte zij de twee Divertimento-orkesten op en geeft zij daaraan leiding.

Bob Kanne (1971) begon op 10-jarige leeftijd met trompetlessen, stapte een aantal jaren later over op de euphonium en de hoorn. Hij heeft gestudeerd aan de Bourdon hogeschool voor muziek als docerend musicus hoorn en heeft hij enkele jaren les gehad op het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, hoornles heeft gekregen van Vincente Zarzo en Fokke van Heel. Hij is afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam in de muziekwetenschap met als specialisatie ‘theoretische muziekwetenschap’. Bob Kanne is momenteel muzikaal leider van Fanfare Showband Heiloo en Trompetterkorps Alkmaar, dirigent van het jeugdopleidingsorkest van de IJmuider Harmonie, dirigent van het opleidingsorkest van Harmonieorkest Caecilia uit Heiloo  en dirigent van wereldorkest Sholem in Haarlem. Hij heeft gastdirecties gedaan bij o.a. De Spaarnebazuin uit Haarlem en het Haarlems Symfonisch Blaasorkest, Daarnaast geeft hij privéles aan leerlingen op verschillende koperen blaasinstrumenten. Naast het dirigeren en lesgeven is Bob sinds 2005 muzikaal jurylid bij Drumcorps Europe en beoordeelt hij showwedstrijden in bijna heel Europa.